6.BÖLÜM

ALTINCI BÖLÜM
Hizmet Bedellerinin Tespiti ve Ödenmesi Esasları

             Yapı denetimi hesabı
             MADDE 25 – (1) Kanun ile öngörülen hizmet bedellerini karşılamak üzere, ilgili idare adına bankada bir yapı denetim hesabı açılır. Yapı denetim kuruluÅŸunun hizmet bedelleri yapı sahibi tarafından bu hesaba yatırılır. Hizmet bedelleri, ilgili idarenin onayı ile yapı denetim kuruluÅŸuna bu hesaptan ödenir.
(2) Bu hesap baÅŸka maksatlarla kullanılamaz. 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda belirtilen borçlar da dâhil olmak üzere haczedilemez ve tedbir konulamaz.
             Hizmet bedelinin tespiti
             MADDE 26 – (1) Yapı denetimi hizmeti için yapı denetim kuruluÅŸuna ödenecek hizmet bedellerine esas oranlar, aÅŸağıdaki cetvelde belirlenen asgari hizmet bedelleri oranlarından az olmamak ÅŸartıyla, projenin özellikleri ile yapının bulunduÄŸu bölgenin fiziki, ekonomik ve sosyal özellikleri dikkate alınarak, yapı sahibi ile yapı denetim kuruluÅŸu arasında akdedilecek sözleÅŸmede belirtilir.
(2) Yapı denetimi hizmet bedeli, yapı yaklaşık maliyeti ile hizmet bedeline esas oranın çarpımı suretiyle elde edilen bedeldir. Bu bedele proje ve yapı denetimi ile her türlü muayene ve deney ücreti dâhildir.
(3) Yapı yaklaşık maliyeti, Bakanlık tarafından her yıl yayımlanan “Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında TebliÄŸ”de belirlenen birim maliyetinin yapı inÅŸaat alanı ile çarpımından bulunur. Yapının bünyesinde bulunup da söz konusu TebliÄŸde belirtilmeyen veya özellik arz eden yapım iÅŸlemlerinin metraja dayalı maliyet bedeli hesaplanarak, yukarıdaki esasa göre hesaplanan toplam bedele ilave edilebilir.

Yapı Denetimi Hizmet Bedeline Esas
Oranlar Cetveli

Hizmet Süresi

Asgari Hizmet Bedeli Oranı (% )

0-6 ay

2.57

1 yıl

2.71

1,5 yıl

2.85

2 yıl

3.00

2,5 yıl

3.30

3 yıl

3.63

3,5 yıl

3.99

4 yıl

4.39

4,5 yıl

4.83

5 yıl

5.31

(4) Yapı denetimi hizmet sözleÅŸmesinde belirtilen hizmet süresi, herhangi bir sebeple uzadığı takdirde, uzayan sürenin her altı ayı için yukarıda belirtilen hizmet oranlarına göre, iÅŸin tamamını kapsayacak ÅŸekilde ilave hizmet bedeli ödenir. SözleÅŸmede belirtilen hizmet süresi herhangi bir nedenle kısaldığı takdirde, iÅŸin tamamı üzerinden, kısalan sürenin her altı ayı için yukarıda belirtilen hizmet oranları %5 azaltılarak ödenir.
(5) Güçlendirme, deÄŸiÅŸtirme, ilave kat ve benzerleri gibi yeniden yapı ruhsatı almayı gerektiren yapım iÅŸlerinde yapı yaklaşık maliyeti, proje müellifince hazırlanan ve ilgili idarenin onayladığı keÅŸif bedelidir.
(6) Üçüncü fıkrada belirtilen ve TebliÄŸ’de öngörülmeyen yapı sınıfı için yapı denetimi hizmet bedeli hesaplanmasında, yapılacak imalatların yaklaşık maliyeti esas alınır.
(7) Yapı yaklaşık maliyeti, denetim hizmeti verilen yılın fiyatları ile belirlenir. Bir sonraki yıla devreden iÅŸlerin yapı denetimi hizmet bedeli, uygulama yılının fiyatları ile deÄŸerlendirilir. Bu durumda yapı denetim kuruluÅŸu, yapı sahibi ve yapı müteahhidi veya yapı müteahhidi adına ÅŸantiye ÅŸefi tarafından yıl sonu itibarı ile ek-23’de gösterilen form-21’e uygun bir seviye tespit tutanağı tanzim edilir, yapı bölümünün kısmi oranı belirlenir ve söz konusu tutanak ilgili idarenin onayına sunulur. Ancak, bu oranın belirlenmesi sırasında taraflar arasında ihtilaf olması hâlinde, ilgili idareye müracaat edilerek, seviye tespiti yapılması talep edilir ve belirlenen bu oran üzerinden yapı denetim kuruluÅŸuna ödemede bulunularak, yıl sonu itibarı ile hesap kesilir. Bu durumda doÄŸabilecek bedel farkı, yapı sahibi tarafından yapı denetimi hesabına yatırılır. Yıl sonu itibarı ile hesap kesimi yapılmayan iÅŸler için bir sonraki yıla ait ödemede bulunulmaz ve bu yapıların devamına yapı denetim kuruluÅŸunun önerisi ile ilgili idarece izin verilmez.
             Hizmet bedeli taksitleri
             MADDE 27 – (1) Toplam inÅŸaat alanı bin m2’yi (dâhil) geçmeyen yapıların denetim hizmeti bedelinin, yapı sahibi tarafından yapı denetim hesabına defaten yatırılması esastır. Ödeme makbuzunun bir sureti yapı sahibi tarafından ilgili idareye ve yapı denetim kuruluÅŸuna verilir. Bu durumdaki yapıların denetim hizmeti için yapı sahibi tarafından ilgili idareye hakediÅŸ talebi sırasında hizmet bedelinin tamamının karşılanabileceÄŸini gösteren banka teminat mektubu da verilebilir.
(2) Toplam inÅŸaat alanı bin m2’nin üzerindeki yapıların yapı denetimi hizmet bedelleri, yapı sahibinin tercihine göre, defaten veya aÅŸağıdaki tabloda gösterilen taksitler halinde veya kısmi taksitler halinde hesaba yatırılır. Ödeme makbuzunun bir sureti yapı sahibi tarafından ilgili idareye ve yapı denetim kuruluÅŸuna verilir.

Taksit

Kapsam

Miktar (%)

1

Ruhsat alınması aÅŸamasında ödenecek olan proje inceleme bedeli

10

2

Kazı ve temel üst kotuna kadar olan kısım

10

3

Taşıyıcı sistem bölümü

40

4

Çatı örtüsü, dolgu duvarları, kapı ve pencere kasaları, tesisat alt yapısı dâhil yapının sıvaya kadar hazır duruma getirilmiÅŸ bölümü

20

5

Mekanik ve elektrik tesisatı ile kalan yapı bölümü

15

6

İş bitirme tutanağının ilgili idare tarafından onaylanması

5

(3) Müteakip bölümün hizmet bedeli yatırılmadığı takdirde, yapı denetim kuruluÅŸunca yapı faaliyet durdurma tutanağı ile seviye tespit tutanağı tanzim edilerek, tanzim tarihinden itibaren üç iÅŸ günü içinde ilgili idareye bildirimde bulunulur. Ä°lgili idarece yapı tatil tutanağı tanzim edilir ve yapının devamına izin verilmez. Bu hükümlere aykırı hareket eden ilgililer hakkında, Kanunun cezai hükümleri uygulanır.
             Hizmet bedelinin ödenmesi
             MADDE 28 – (1) Yapı denetim kuruluÅŸu, 27’nci maddede belirtilmiÅŸ oranlara göre her yapı bölümü veya kısmi yapı bölümü için, bu bölümlerin tamamlanmasını müteakiben, ek-24’de gösterilen form-22’ye uygun hakediÅŸ raporunu tanzim eder. Yönetmelik ile belirlenmiÅŸ fiziki seviyelerin geçildiÄŸi tarih itibariyle geride bırakılan seviyeye dair hakediÅŸi en geç bir ay içinde hazırlamayan yapı denetim kuruluÅŸuna bu seviye ile ilgili ödemede bulunulmaz.
(2) Her bir taksit, yapının ölçülebilir seviyesi esas alınarak, kısmi taksitlere bölünerek ödenebilir.
(3) Düzenlenen hakediÅŸ raporu, yapı denetim kuruluÅŸunca ilgili idareye sunulduktan sonra, idarece ekleriyle birlikte kontrol edilerek, bu yapı bölümünde denetim açısından herhangi bir eksiklik veya kusur yok ise, baÅŸvuru tarihinden itibaren en geç yedi iÅŸ günü içinde ilgili bölüme ait hizmet bedeli yapı denetim kuruluÅŸuna ödenir. Aksi takdirde, baÅŸvuru tarihinden itibaren en geç yedi iÅŸ günü içinde, gerekçeleri ile birlikte durum yapı denetim kuruluÅŸuna bildirilir.
(4) Yapı denetim kuruluÅŸu, hakediÅŸ raporuna yapının bu bölümünde çalıştırdığı teknik elemanların ek-25’de gösterilen form-23’e uygun personel bildirgesini eklemek zorundadır.
(5) Yapı denetim kuruluÅŸu tarafından yapı müteahhidinden yaptırılması istenilen muayene ve deneyler belgelendirilir. Bu belgeler ile ilgili laboratuvarın muayene ve deney bedellerine iliÅŸkin faturaları, hakediÅŸ raporunun ekinde ilgili idareye sunularak bedeli hakediÅŸin tahakkuk tarihinden itibaren en geç yedi iÅŸ günü içinde yapı denetim kuruluÅŸu tarafından laboratuvara ödenir.
(6) Yapı denetim kuruluÅŸunca hakediÅŸi tahsil edilen kısmi yapı bölümüne tekabül eden inÅŸaat alanı, bu kuruluÅŸ ile birlikte, denetçi mimar ve denetçi mühendisleri, kontrol elemanı ve yardımcı kontrol elemanlarının sorumluluÄŸu altında bulunan inÅŸaat alanından minha edilir. Ancak, bu iÅŸlem, yapı denetim kuruluÅŸunun o yapı bölümüyle ilgili sorumluluÄŸunu ortadan kaldırmaz.
             Geçici olarak faaliyet durdurma cezası verilmesi, yapı denetim izin belgesinin iptali veya sözleÅŸmenin feshi sonrasında hizmet bedellerinin ödenmesi
             MADDE 29 – (1) Geçici olarak faaliyet durdurma cezası veya yapı denetim izin belgesinin iptali iÅŸlemine yol açan denetim iÅŸlerinde, ilgili idaresince bu iÅŸe iliÅŸkin denetimsizliÄŸin baÅŸladığı seviye tespit edilir ve bu seviyeden sonraki yapı denetim hizmet bedeli ödenmez.
(2) Faaliyeti geçici olarak durdurulan, yapı denetim izin belgesi iptal edilen veya sözleÅŸme feshi sebebiyle yapı ile iliÅŸiÄŸi kesilen yapı denetim kuruluÅŸunun sorumluluÄŸu altında bulunan bütün iÅŸler için, en geç on beÅŸ iÅŸ günü içinde, yapı denetim kuruluÅŸu, yapı sahibi ve yapı müteahhidi tarafından ek-22’de gösterilen form-20’ye uygun bir seviye tespit tutanağı tanzim edilir ve ilgili idarenin onayına sunulur. Seviye tespit tutanağı esas alınarak, yapı denetim kuruluÅŸunun mevzuata uygun ÅŸekilde yapmış olduÄŸu denetim hizmetlerinin karşılığı olarak, süresi içinde müracaat edip daha önce almamış olduÄŸu hakediÅŸleri ödenir.
(3) Yapı denetim kuruluÅŸunun üzerinde bulunan bütün iÅŸler için yapılan seviye tespit iÅŸlemi sırasında, ilgili idaresi tarafından ruhsata ve eklerine aykırılıklar belirlenmesi hâlinde, denetimsizliÄŸin baÅŸladığı seviye tespit edilerek, bu seviyeden sonraki yapı denetim hizmet bedeli ödenmez. Bu durum, idaresince ilgili bilgi ve belgeler ile birlikte yapının bulunduÄŸu ilin Bayındırlık ve Ä°skân MüdürlüÄŸüne bildirilir.