4.BÖLÜM

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Yapı Denetim Komisyonunun Çalışma Usul ve Esasları

             Yapı Denetim Komisyonu
             MADDE 18 – (1) Yapı Denetim Komisyonu, konu ile ilgili olarak Bakanlık tarafından görevlendirilecek en az genel müdür yardımcısı seviyesinde bir BaÅŸkan ile en az ÅŸube müdürü seviyesinde dört üye olmak üzere, toplam beÅŸ üyeden teÅŸkil edilir. Asil üyelerin bulunmaması halinde, en az ÅŸube müdürü seviyesinde yedek üyeler görev yaparlar.
             Yapı Denetim Komisyonunun çalışma usul ve esasları
             MADDE 19 – (1) Yapı Denetim Komisyonu, BaÅŸkanın yazılı veya sözlü daveti üzerine üye tam sayısının salt çoÄŸunluÄŸu ile toplanır. Komisyon kararları çoÄŸunlukla alınır. Çekimser oy kullanılamaz. Oyların eÅŸit olması durumunda, Komisyon BaÅŸkanının bulunduÄŸu taraf çoÄŸunlukta sayılır.
(2) Yapı Denetim Komisyonu, yapı denetim kuruluÅŸlarının kuruluÅŸ safhasında teknik altyapı ve donanım açısından yeterliliÄŸini deÄŸerlendirmek, yapı denetim kuruluÅŸlarının ve laboratuvarların faaliyetlerini denetlemek, mimar ve mühendislere denetçi belgesi düzenlemek, yapı denetim kuruluÅŸlarına, ÅŸubelerine ve laboratuvarlara izin belgesi düzenlemek ve denetçi mimar ve mühendisler ile kontrol elemanlarının sicillerini tutmakla görevlidir.
(3) Komisyon, ihtilaflı konuları, ÅŸikayetleri ve yapı denetim kuruluÅŸlarının ve laboratuvarların faaliyetlerini mahallinde inceler, bunun için gerektiÄŸinde elemanlar veya heyetler görevlendirebilir.
(4) Komisyon, yapı denetim kuruluÅŸlarının ve laboratuvarların denetçi mimar ve mühendisleri ile kontrol ve yardımcı kontrol elemanları için meslek içi eÄŸitim ve faaliyet programları tertip eder. Bu eÄŸitimlerin düzenlenmesi amacıyla, gerektiÄŸinde, kamu veya özel sektör kuruluÅŸları ile iÅŸbirliÄŸi yapar.
(5) Yapı Denetim Komisyonunun yapı denetim izin belgesi, laboratuvar izin belgesi ve denetçi belgesi verilmesi ile ilgili iÅŸ ve iÅŸlemleri, Komisyonca teÅŸkil edilen bir sekreterya eliyle yürütülür.
(6) Yapı Denetim Komisyonu üyeliÄŸi yapanlar, bu üyelik sona erdikten sonraki iki yıl içinde, herhangi bir yapı denetim kuruluÅŸu veya laboratuvarın ortağı olamaz.
             Yapı denetimi çalışma birimleri
             MADDE 20 – (1) Kanunun uygulanmasına iliÅŸkin olarak ortaya çıkabilecek ihtilaflar, tarafların yapı denetimi konusundaki her türlü müracaatları, öncelikle yapının bulunduÄŸu yerdeki il Bayındırlık ve Ä°skân MüdürlüÄŸü bünyesinde, Bakanlık uygun görüÅŸü alınarak belirlenecek personelden müteÅŸekkil yapı denetimi çalışma birimi tarafından incelenerek sonuçlandırılır. Ä°tiraz halinde konu, Bayındırlık ve Ä°skân MüdürlüÄŸünce Yapı Denetim Komisyonuna intikal ettirilir.
(2) Ä°l Bayındırlık ve Ä°skân MüdürlüÄŸü, bu görevlerin yürütülmesi için personelin eÄŸitimi ve gerekli donanımın saÄŸlanması da dâhil olmak üzere gereken her türlü tedbirleri alır.
(3) Bayındırlık ve Ä°skân Müdürlükleri bünyesinde görev alan teknik elemanlardan teÅŸkil edilen yapı denetimi çalışma birimlerinin görev ve yetkileri ÅŸunlardır:
a) Yapı denetim kuruluÅŸlarının faaliyetlerini inceleyerek sonuçlarını Yapı Denetim Komisyonuna bildirmek,
b) Yapı denetim kuruluÅŸlarının Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak görevlerini yürütmelerini temin etmek üzere inceleme, araÅŸtırma ve bilgilendirme faaliyetlerinde bulunmak,
c) Yapı denetimi faaliyeti sebebiyle yapı denetim kuruluÅŸu, yapı sahibi, denetçi mimar ve denetçi mühendis, kontrol ve yardımcı kontrol elemanları, yapı müteahhidi, ÅŸantiye ÅŸefi, laboratuvar sahibi ve sorumluları ile ilgili olarak ortaya çıkabilecek ihtilafların hâlline yardımcı olmak,
ç) Yapı Denetim Komisyonunca Kanun, Yönetmelik ve ilgili diÄŸer mevzuat çerçevesinde verilebilecek diÄŸer görevleri yerine getirmek.